Miljøzonerne udvides, også for veteranerne
Motorhistorisk Samråd har netop afgivet høringssvar til Miljøministeriet, i en væsentlig høring der skal udvide de eksisterende miljøzoner, til at omfatte flere områder og flere køretøjer.
Veteranbiler skal også forbydes adgang
I dag er de danske miljøzoner det man kalder lavemissionszoner. De gælder alle typer dieselkøretøjer, og er gældende i centrale områder af København, Frederiksberg, Odense, Århus og Aalborg. Det lovforslag Miljøministeriet arbejder med aktuelt, er det der hedder nulemissionszoner. Der ligger i forslaget at det potentielt vil give alle landets kommuner mulighed for at oprette de nye miljøzoner. Disse zoner vil, som navnet indikerer, kun give adgang for køretøjer, der ikke udleder partikler, Co2 og støj.
I de nuværende lavemissionszoner, er der indarbejdet en undtagelse for de historiske køretøjer, såfremt disse er registreret til veterankørsel. I de nye nulemissionszoner vil der ikke være en generel undtagelse, men kun ved lejlighedsvis ansøgning om dispensation, kan der (måske) gives tilladelse til kørsel. I sagens natur vides endnu ikke hvilke kommuner der vil tage de kommende muligheder til sig, men I Københavns Kommune har Borgerrepræsentationen udtrykt, at de vil se på en udvidelse af det eksisterende. Det samme arbejder man angiveligt på i Aarhus Kommune.
Hvad har Motorhistorisk Samråd sagt til forslaget?
Som udgangspunkt er Motorhistorisk Samråd ikke imod miljøzoner, vi har forståelse for at udvidelsen sker af hensyn til klimaet og Co2 udledningerne generelt. Derfor har vi i høringssvaret taget hensyn til de historiske køretøjers anseelse i den bredere befolkning, og ikke anbefalet ministeriet en generel undtagelse. Vi mener dog at den rullende kulturarv, og de historiske køretøjer, ikke kan erstattes af moderne el-biler, og er derfor opmærksom på at den eneste måde at opretholde adgangen til de centrale byområder, vil være de lejlighedsvise dispensationsmuligheder, der heldigvis i forvejen er indbygget i forslaget.
Loven er med andre ord ikke ideel for de historiske køretøjers vedkommende, og vil potentielt kunne begrænse brugen af dem.
Høringssvar med forslag til ændringer
For at afbøde forslagets konsekvenser mest muligt, har vi bedt Miljøministeriet se på to konkrete ændringsforslag. Vi har opfordret til at ansøgningen om en mulig dispensation, sker ud fra et fælles oplyst grundlag, og en fælles enkel ansøgningsproces. Det kan være at ansøgningen behandles centralt af Miljøstyrelsen, eller i det mindste at de lokale kommunale myndigheder har ensartede rammer udfærdiget af styrelsen at give dispensationen ud fra.
Vi har tillige opfordret til at udvidelserne sker i en gennemskuelig samlet national proces. Det vil give organisationer som Motorhistorisk Samråd, og andre interesserede, et overblik over hvor der planlægges de nye nulemissionszoner. Det vil være ønskeligt at have mulighed for, at afgive kommentarer til kommende høringer om specifikke områder, i en central høringsproces.
Ser man ud over Europa, er de mange miljøzoner kendetegnet ved meget stor forskellighed. Det kan være alt fra hvilke tidspunkter på døgnet miljøzonerne gælder, til hvilke køretøjer der må benyttes i zonerne, og hvornår. I dag er de Europæiske miljøzoner nærmest et kaos at hitte rede i. Det behøver Danmark ikke at bidrage til, for de historiske køretøjers vedkommende.
Johnny B. Rasmussen
Sekretariatsleder
|